Overskudsgrad

Hvad er overskudsgrad

Når det kommer til nøgletal, så er overskudsgraden nok en af de vigtigste nøgletal af dem alle. Overskudsgraden viser hvor meget af omsætningen der er tilbage efter de faste og variable omkostninger er dækket. Jo højere et overskudsgrad en virksomhed har, jo bedre er det.
Ved at forstå en virksomheds overskudsgrad kan du bedre forstå en virksomheds finansielle omstændigheder.

I dette indlæg vil vi komme ind på hvad en god overskudsgrad er, hvad er en overskudsgrad, hvordan beregner man overskudsgraden og meget mere.

Overskudsgrad formel

Til beregning af overskudsgrad formlen, skal man kun bruge 2 nøgletal: Resultat af det primære drift (EBIT) og omsætningen. 
Begge tal kan man finde i virksomhedens årsregnskab.

Overskudsgrad Formel

Eksempel på overskudsgrad formel

Overskudsgrads formlen for Matas beregnes således:

Overskudsgrad formel

Det vil sige, at når de faste og variable omkostninger er dækket, så er der stadig 13,7% af omsætningen tilbage. Disse 13,7% kan enten dække andre finansielle poster eller gå til ejerne.

Faktorer der har indflydelse på overskudsgrad

Der er selvfølgelig adskillige faktorer der har indflydelse på en virksomheds overskudsgrad. Nogle af disse faktorer er:

  1. Prisen på variable omkostninger: Hvis en virksomheds variable omkostninger stiger, så vil overskudsgraden højst sandsynligt falde.


  2. Prisen på produktet: Selvfølgelig har prisen på produktet en indflydelse på overskudsgraden. Hvis en virksomheder hæver prisen på deres produkter og kan bibeholder volumen, vil overskudsgraden stige.

  3. Konkurrence: Konkurrencen på markedet har også indflydelse på overskudsgraden. Hvis dine konkurrenter kan sælge de samme produkter for en billigere pris. Så vil kunderne gå til dem istedet for dig og dermed vil overskudsgraden falde.

  4. Virksomhedsstørrelse: Størrelsen af en virksomhed kan også påvirke overskudsgraden. Større virksomheder har typisk stordriftsfordele, som giver dem mulighed for at reducere deres omkostninger og dermed forøge overskudsgraden.

Hvad er en god overskudsgrad

Overskudsgraden varierer meget fra industri til industri. F.eks. har virksomheder i detailbranchen typisk en lavere overskudsgrad end virksomheder i teknologibranchen. Det skyldes, at det generelt koster mere at udvikle og fremstille produkter i teknologibranchen end i detailbranchen. Virksomheder med højere overskudsgrad er normalt mere rentable end virksomheder med lavere overskudsgrad.

Her er 4 forskellige industrier og hvad deres gennemsnitlige overskudsgrad er:

  1. Teknologiske: I det teknologiske sektor er det gennemsnitlige overskudsgrad ofte 15 – 20%. Teknologi virksomheder såsom Tesla, Microsoft osv kan generere mere salg grundet deres innovative produkter og brand.


  2. Finans: I det finansielle sektor er overskudsgraden typisk være 10 – 15%. Finansielle sektor inkludere banker, investeringsfirmaer osv.

  3. Sundhed: I sundhedsindustrien hvor variable omkostninger kan være høje, er overskudsgraden lidt lavere end i de andre 2 industrier. Overskudsgraden i sundhedsindustrien er mellem 5 – 10%

  4. Supermarkeder og tøj: Nok det industri hvor du overskudsgraden er lavest. Grundet konkurrenter i industrien, bliver supermarkeder og tøjbutikker nødt til at sælge billigere end konkurrenterne. Derfor finder du supermarkeder med kun 2 – 3 % overskudsgrad

Det er vigtigt at notere at disse overskudsgrad kun er gennemsnittet for disse industrier. Der findes selvfølgelig virksomheder med højere eller lavere overskudsgrad i industrien.

Konklussion

Overskudsgraden er en af de vigtigste nøgletal sammen med afkastningsgrad og likviditetsgrad og bruges i både rentabilitetsanalyse og indtjeningsevne analyse. Overskudsgraden beregner hvor meget procent af omsætningen der er tilbage efter de faste og variable omkostninger er dækket. På den måde kan virksomheder bedre få styr på deres budget og vide hvor de kan putte deres penge i.

Gratis regningsprogram

Virksomhedsejere skal bruge en masse tid på administrative opgaver som fakturering, afregne moms og bogføring af regninger.

Disse administrative opgaver kan tage meget tid, og det er svært at holde styr på det hele, når du har travlt med at drive din virksomhed.

Billy.dk er her for at hjælpe. Billy.dk tilbyder et gratis faktureringsprogram, der gør det nemt at sende fakturaer, afregne moms og bogføre regninger med få klik, helt gratis. Desuden er programmet sikkert og nemt at bruge.

Så hvad venter du på? Opret et gratis konto hos Billy.dk

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *