Bruttoavanceprocent

Hvad er bruttoavanceprocent?

Bruttoavanceprocent er et vigtigt indikator for enhver virksomhed der ønsker at forstå sin økonomi og rentabilitet. Bruttoavanceprocent viser, hvor meget af en virksomheds salgsindtægter, der er tilbage efter at have betalt for de variable omkostninger forbundet med produktion eller levering af varer og tjenester. En høj bruttoavanceprocent er et tegn på, at en virksomhed har en høj rentabilitet.

Det kan være farligt for en virksomheds økonomiske sundhed at sælge produkter med en lav margen eller med tab, da det hurtigt kan æde indtjeningen op. Derfor er det vigtigt for virksomheder at holde nøje øje med deres bruttoavanceprocenten og justere prisfastsættelsen i overensstemmelse hermed. Selv om bruttoavanceprocent varierer fra branche til branche, er virksomheder med højere bruttomarginaler generelt set mere rentable end virksomheder med lavere bruttomarginaler.

Bruttoavanceprocent formel

Til beregning af bruttoavanceprocent formlen, skal man bruge de 2 nøgletal: dækningsbidrag og omsætning. Dækningsbidraget finder du ved at trække dine variable omkostninger fra din omsætning:
Omsætning – Variable omkostninger = Dækningsbidrag

Omsætningen finder du i virksomhedens regnskabs.

Bruttoavanceprocent

Eksempel på Bruttoavanceprocent formlen

Matas havde en dækningsbidrag på 1.612 kr. i 2016 og en omsætning på 3.263. Bruttoavanceprocenten beregnes på følgende måde.

Bruttoavanceprocent

Bruttoavanceprocent er på 46,6%. Det vil sige, at når de variable omkostninger er dækket, så har Matas 46,6 % af omsætningen tilbage til at dække de faste omkostninger, andre finansielle omkostninger og overskud.

Hvad er en god bruttoavanceprocent?

Men hvad er en god bruttoavanceprocent? Forskellige industrier har væsentlige forskellige bruttoavanceprocenter. Teknologi branchen er kendt for at have en høj bruttoavanceprocent, da de variable omkostninger typisk ikke fylder særlig meget. Her kommer vi med et par industrier og deres gennemsnitlige bruttoavanceprocent.

Teknologi: Teknologi branchen har ofte en høj bruttoavanceprocent på omkring 60-80%, da deres produkter ofte har en høj margen og ikke kræver store produktionsomkostninger.

Restaurant- og hotel Disse brancher har en gennemsnitlig bruttoavanceprocent på omkring 70-80%, da omkostningerne ved at producere en måltid er relativt lave sammenlignet med prisen på måltidet.

Sundhedspleje: Sundhedspleje branchen har typisk en bruttoavanceprocent på omkring 20-30%, da det kræver store omkostninger til medicinske forsyninger og personale.

Detailhandel: Detailhandelsbranchen har typisk en bruttoavanceprocent på omkring 40-50%. Typisk har produkter i detailhandel en høj markering og ikke kræver store produktionsomkostninger.

Gratis regningsprogram

Virksomhedsejere skal bruge en masse tid på administrative opgaver som fakturering, afregne moms og bogføring af regninger.

Disse administrative opgaver kan tage meget tid, og det er svært at holde styr på det hele, når du har travlt med at drive din virksomhed.

Billy.dk er her for at hjælpe. Billy.dk tilbyder et gratis faktureringsprogram, der gør det nemt at sende fakturaer, afregne moms og bogføre regninger med få klik, helt gratis. Desuden er programmet sikkert og nemt at bruge.

Så hvad venter du på? Opret et gratis konto hos Billy.dk

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *