Hvad er likviditetsgrad
Hvad er likviditetsgraden? Likviditetsgraden er et mål for en virksomheds evne til at betale sin kortfristede og langfristede gæld. Jo højere likviditetsgraden er, jo bedre er en virksomhed i stand til at betale sin kortfristede og langfristede gæld. Dette mål er vigtigt for både virksomhedsejere og studerende. likviditetsgraden kan signalere potentielle finansielle problemer for en virksomhed, hvis dens likviditetsgrad er faldende Det er vigtigt at vide, hvordan man beregner og fortolker likviditetsgraden, hvis man skal træffe fornuftige finansielle beslutninger for enhver virksomhed.
Et højt likviditetsgrad betyder, at en virksomhed har mere end nok likviditet til at opfylde sine kortsigtede forpligtelser. En lav likviditetsgrad betyder, at virksomheden kan have svært ved at opfylde sine kortsigtede forpligtelser. Erhvervsstuderende bør også være bekendt med dette forhold, så de bedre kan forstå, hvordan det påvirker virksomhederne.
Likviditetsgrad formel
Likviditetsgraden måler en virksomheds evne til at betale sine kortfristede og langfristede forpligtelser. Med andre ord angiver den sandsynligheden for, at virksomheden vil være i stand til at opfylde sine finansielle forpligtelser i den nærmeste fremtid. En høj ratio er normalt tegn på en stærk finansiel stilling, mens en lav ratio kan være tegn på, at virksomheden har svært ved at overholde sine forpligtelser. Som sådan er likviditetsgraden et vigtigt redskab til vurdering af en virksomheds finansielle sundhed.
Der findes i alt 2 former for likviditetsgrad: Likviditetsgrad 1 og Likviditetsgrad 2. Likviditetsgrad 1 og 2 har 2 forskellige likviditetsgrads formler.
Likviditetsgrad 1 består af omsætningsaktiver divideret med kortfristede forpligtelser eksklusiv omsætningsaktive. På den anden side er likviditetsgrad 2 sammensat af omsætningsaktiver divideret med de kortfristede forpligtelser.
Her er likviditetsgrads formlerne:
En tommelfingerregel er, at likviditetsgrad 1 skal som minimum være på 100 for at omsætningsaktiverne lige netop kan betale den kortsigtede gæld. Jo højere en likviditetsgrad er over 100, desto mere sikker er virksomheden på at have tilstrækkelige omsætningsaktiver til at modsvare den forfaldne gæld.
For likviditetsgrad 2, burde det som minimum være 130, for at dække det langsigtede gæld. Jo højere end 130 likviditetsgrad 2 er, desto bedre er det.
Hvem og hvorfor bruger man likviditetsgrad?
Likviditetsgraden er vigtig, fordi den giver kreditorer og investorer en idé om, hvor sandsynligt det er, at en virksomhed kan betale sine gældsforpligtelser. En høj likviditetgrad indikerer, at en virksomhed har en stærk evne til at opfylde sine kortfristede forpligtelser. Mens en lav likviditetsgrad tyder på, at en virksomhed kan have svært ved at betale gældsbetalinger i tilfælde af en nødsituation.
Kreditorer og investorer vil ofte bruge likviditets grad til at vurdere en virksomheds finansielle sundhed, før de låner penge ud eller investerer i virksomheden. Derfor er det vigtigt for virksomheder at have overholde sine gældsforpligtelser, så de ikke får økonomiske problemer med lån fra kreditorer og investorer i fremtiden.
Læs mere
Hvis du vil læse om hvordan man udføre en rengskabsanalyse eller hvad porters generiske strategier er, så kan du læse dem her. Du kan se nogle andre af vores blogindlæg, såsom duponts pyramiden, Hvad er afkastningsgrad og Hvad er en SWOT analyse, her
Gratis regnskabsprogram
Det kan være svært at holde styr på din økonomi, især når du er selvstændig eller driver en lille virksomhed.
Det kan være stressende og tidskrævende at jonglere med regninger og fakturaer. For ikke at nævne, at det er let at begå fejl, som kan ende med at koste dig penge.
Dinero er her for at hjælpe. Med Dineros gratis online-faktureringsprogram kan du oprette og sende fakturaer på få minutter. Desuden hjælper Dinero dig med at holde styr på din økonomi ved automatisk at beregne moms og bogføre fakturaer.
Så hvad venter du på? Opret et gratis konto hos Dinero her.