Afkastningsgrad

Hvad er afkastningsgrad

Når det kommer til nøgletal, så er afkastningsgraden nok en af de vigtigste nøgletal af dem alle. Afkastningsgraden er et mål for, hvor godt en investering klare sig. Jo højere afkastgraden er, jo flere penge tjener du på din investering. Afkastningsgraden indikere altså hvor profitabel en investering har været og hjælper investorer med at tag bedre beslutninger om hvor de skal investere deres penge i.

I dette indlæg vil vi komme ind på hvad en god afkastningsgrad er, hvad er en afkastningsgrad, hvordan beregner man afkastningsgrad og meget mere.

Afkastningsgrad formel

Men hvordan beregner man afkastningsgraden? Til afkastnigsgrads formlen, skal man kun bruge 2 nøgletal: Resultat af det primære drift (EBIT) og det gennemsnitlige balancesum. 
Resultat af det primære drift kan man finde i en virksomheds årsregnskab.
En virksomheds balancesum, kan man altid finde helt nederst i virksomhedens balance opgør, både i aktiver og passiver.

Afkastningsgrad formel

Eksempel på afkastningsgrad formel

Afkastningsgrad formlen for Matas i 2016/17 beregnes således:

Afkastningsgrad formel

Matas har en afkastningsgrad på 9%. Det betyder, at hver gang virksomheden putter 100 kr. i virksomheden, så kan de skabe en driftsresultat på 9 %, 109 kr.

Hvad er en god afkastningsgrad

Men hvad er en god afkastningsgrad? forskellige industrier har væsentlige forskellige afkastningsgrader. Jo højere risikoen og det potentielle vækst er i industrien, jo højere kan afkastningsgraden potentielt være. F.eks. teknologi industrien er kendt for at være fyldt med risici og har høj vækst potentiale, hvilket også giver industrien et potentielt højere afkastningsgrad.

Her er 5 forskellige industrier og hvad deres gennemsnitlige afkastningsgrad er:

  1. Teknologi: Teknologi industrien er nok det industri med det højeste vækst potentiale og høj afkastningsgrad, men med høj vækst potentiale kommer der også et højt risikoniveau. Det gennemsnitlige afkastningsgrad i det teknologiske sektor er mellem
    15 – 20%. Så en god afkastningsgrad i det teknologiske sektor +20%.

  2. Finansielle: Det finansielle sektor inkludere banker, forsikring virksomheder og andre finansielle institutioner. Disse virksomheder plejer at være mere konsekvente returns. da de har et mindre potentiale vækst og risikoniveau, vil deres afkastningsgrad være lidt mindre end det teknologiske sektor. Det gennemsnitlige afkastningsgrad i det finansielle sektor er mellem 10 – 15%. Så en god afkastningsgrad i det finansielle sektor +15%.

  3. Sundhed: Sundheds sektoren inkludere lægemiddelvirksomheder, medicinske udstyr virksomheder og mange flere. Det gennemsnitlige afkastningsgrad i sundhedssektoren er mellem 8 – 12 %. Så en god afkastningsgrad i sundhedssektoren er +12%.

  4. Ejendom: (Real Estate): Real Estate sektoren indeholder virksomheder der bygger, ejer eller operere ejendomme. Det gennemsnitlige afkastningsgrad i Real Estates sektoren er mellem 8 – 12%. Så en god afkastningsgrad i det finansielle sektor +12%.

  5. Forbrug: Dette industri er nok det industri med det mindste afkastningsgrad. i denne sektor kan du finde virksomheder der sælger basale varer såsom tøj, vand, gas, elektricitet, mad og meget mere. Her er det gennemsnitlige afkastningsgrad på 3 – 5%. Så en afkastningsgrad på over 6% vil ses som en god afkastningsgrad.

Det er selvfølgelig forskellige for industri til industri om hvad en god afkastningsgrad er. En tommelfingerregel er at hvis din afkastningsgrad er over markedsrenten + risiko tiltag, så er det en god afkastningsgrad.

Konklussion

Afkastningsgraden er en af de vigtigste nøgletal at kende til for evaluering af performance af en virksomhed. Afkastningsgraden beregner hvor meget en virksomhed får tilbage, når de investere i et projekt. Ved at forstå måden hvorpå beregningen af afkastningsgraden fungere, kan du foretrække mere informerede beslutninger om hvor man skal putte sine ressourcer.

Gratis regningsprogram

Virksomhedsejere skal bruge en masse tid på administrative opgaver som fakturering, afregne moms og bogføring af regninger.

Disse administrative opgaver kan tage meget tid, og det er svært at holde styr på det hele, når du har travlt med at drive din virksomhed.

Billy.dk er her for at hjælpe. Billy.dk tilbyder et gratis faktureringsprogram, der gør det nemt at sende fakturaer, afregne moms og bogføre regninger med få klik, helt gratis. Desuden er programmet sikkert og nemt at bruge.

Så hvad venter du på? Opret et gratis konto hos Billy.dk

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *